Ще говоря за дизайн. Да, защото искам отдавна да изразя възмущението си спрямо отношението към дизайнерите (за уеб). Те винаги са се смятали за втора ръка хора, от собствениците на софтуерни фирми. Защо? Нима всеки не избира това, което купува според визия, форма, цветове. Кой ще отрече, че си е купил да речем някаква марка автомобил, или някаква друга играчка ;o) и я е предпочел сред множеството именно заради дизайна и. Това е толкова дълбоко залегнало в процеса на избор на човек, че дори при избор на партньор в живота хората се опират преди всичко и първоначално на визията. Даже и народеца си го е казал – …”По дрехите посрещат”… – Визия! Така че, не ми ги разправяйте тези, че дизайна нямал значение. Има и още как, само че никой не си го признава!

Естествено, има хора смятат, че дизайна е много по-лесен от програмирането например. Това не е така. Защото двете дейности нямат нищо общо. За двете се изисква съвсем различен начин на мислене. Едното е основано на логиката, а другото на емоцията. Но, на кой му пука, че за да се стигне до някоя визия се изискват часове работа. Колкото по-изчистена, толкова повече мисъл е хвърлена за получаването на крайният резултат. И тук става въпрос не само за визия, а и за удобството на потребителя. Но кой ти го мисли това! Няма кой. Защото някой същества смятат, че само казваш на Фотошопа какво искаш и то само си “изплува” . Смешно звучи – ако сте дизайнер и знаете за какво става въпрос.

За какво става дума тук всъщност. Има липса на дизайнери. Трима са напуснали почти едновременно работата си за да я заменят с друг тип. Преди ден отказах проект, защото имам работа по други. Няма обучени кадри явно. Или по скоро има, но не и за предлаганото възнаграждение. А какъв е начинът да разбереш, че си оценяван ако не по това колко получаваш? (при положение, че няма други такива – не получаваш директно мненията от клиенти за работата си)